Bemiddeling tijdens keerpunten in je leven

Wat doe ik?

Ik sta mensen bij die in een familiale context een conflict ervaren dat hen sterk bezwaart en dit tijdens keerpunten in het leven.

Het gaat om conflicten die betrekking hebben bij het stopzetten van een relatie (huwelijk, partnerschap), conflicten rond het ouderschap, conflicten gelinkt aan gendervragen en heel specifiek richt ik me op conflicten die op het keerpunt tussen leven en dood aandacht vragen. Het is het laatste moment dat we als mensen bestuurder kunnen zijn van ons leven en ogenschijnlijk onoplosbare zaken vastnemen en ze woorden geven.
Voorbeelden van dit soort conflicten zijn:

  • Je hebt al jaren geen contact meer met een familielid omwille van een conflict en je wilt dit contact herstellen;
  • Je wilt een aantal zaken voor na je dood regelen en omwille van de conflicten die je hierbij ervaart, kan je hierbij hulp gebruiken;
  • Er heerst in je gezin of familie een conflict rond de zorg van een hulpbehoevend familielid;
  • Er heerst in je gezin of familie een conflict rond het levenseinde (o.m. euthanasie) van een familielid;
  • Een conflict(en) over de verdeling van een erfenis.

Voor wie?

Voor iedereen die tijdens een keerpunt in het leven een conflict ervaart en de nood voelt om dit opgelost te krijgen zodat dit de volgende (levens)fase niet bezwaart.

Wanneer?

Wanneer je tijdens zo’n keerpunt hulp nodig hebt om het conflict te benoemen, het gesprek op gang te brengen en om samen met je familieleden tot een duurzame oplossing te komen.

  • Familie: keerpunt tussen leven en dood.
  • Scheiding: keerpunt tussen samen en alleen.
  • Ouderschap: keerpunt tussen partner/ouder en enkel ouder.

Hoe?

Door samen de verschillende fasen van een bemiddeling te doorlopen. Het doorlopen van de verschillende fasen gebeurt tijdens meerdere gesprekken.

Fase 1: de intake

Kennismaking en toelichting van het bemiddelingsproces en de kostprijs met ondertekening van het bemiddelingsprotocol. Hierbij maken we een inschatting van het aantal gesprekken die nodig zijn om van conflict naar een duurzame oplossing te evolueren.

Fase 2: ruimte voor het conflict

Elke partij in het conflict vertelt zijn/haar verhaal;

Partijen gaan samen het gesprek aan en duiden hun belangen en noden aan ten aanzien van het conflict hierin ondersteunt door mij als bemiddelaar.

Fase 3: ruimte voor de oplossing

Samen met de bemiddelaar gaan partijen op zoek naar hun gezamenlijke oplossing. Deze oplossing wordt als afspraken door de bemiddelaar neergeschreven en door de partijen ondertekend.